marți

Ceas Victoria Arad 1975

     Fără nicio îndoială că anul 1975, sau MCMLXXV în cifre romane a fost un an plin de evenimente politice, sportive, muzicale şi/sau sociale, dintre aceste evenimente ne permitem să le enumerăm pe cele mai importante: AC/DC lansează albumul "TNT", Juan Carlos este declarat rege al Spaniei după moartea dictatorului Francisco Franco, Angola şi Mozambic îşi câştigă independenţa faţă de Portugalia, Bob Dylan lansează albumul "Blood on the Tracks", considerat unul dintre cele mai bune albume ale artistului, tot anul acesta se înfiinţează trupa de heavy metal Iron Maiden. Eugenio Montale primeşte Premiul Nobel pentru literatură ŞI Marin Preda publică "Delirul", iar preşedintele Gerald Ford efectuează o vizită de două zile în România. La vârsta de numai 13 ani şi jumătate, gimnasta Nadia Comăneci devine campioană mondială absolută a Europei la gimnastică şi campioană continentală la sărituri, paralele și bârnă Trupa Queen lansează albumul "A Night At The Opera" de pe care se detaşează mega-hitul "Bohemian Rapsody" care va cuceri topurile muzicale din întreaga lume.
     Între aceste evenimente producerea acestui ceas deşteptător mecanic cu mecanism pe 8 rubine, la Fabrica Victoria din Arad trece aproape neobservată. Tocmai de aceea acum această postare încearcă să îndrepte această indiferenţă şi anonimat al ceasului din anul 1975 şi să-l evidenţieze şi popularizeze în mediul online.
     Încheiem această postare cu un amănunt destul de important şi anume că pe spatele ceasului este inscripţionat "N.I. 95670 - 75", ceea ce indică foarte precis modelul şi anul de fabricaţie al acestui ceas de 6 X 7 X 1,5 cm.

4 comentarii:

  1. Îl am de la un domn deosebit de priceput şi specialist în ceasuri !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimabile, vezi ca "N.I. 95670 - 75" nu reprezinta anul in care s-a fabricat ceasul ci codul normei interne a fabricii dupa care a fost fabricat obiectul. In vremurile acelea existau doua feluri de standarde: STAS era standard de stat aplicabil pe tot teritoriul romanesc si normele interne (N.I.) emise de intreprinderi si valabile in interiorul acestora. Asa ca ceasul este posibil sa fie mult mai tanar, dar lucrat dupa respectiva norma interna emisa sau revizuita in 1975.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. EXACT cum te-ai exprimat şi tu "este posibil să fie" dar la fel de posibil, ţinând cont de avântul socialismului din anii '70 este FOARTE posibil să fi fost fabricat chiar în acel an, mai ales că Victoria Arad scotea modele (N.I.I.) pe bandă rulantă iar o uşoară schimbare de design reprezenta alt model.

      Ștergere